Ne nasedajte borznim “strokovnjakom”!!

denarborzaVerjetno ga ni Slovenca, ki ne bi v zadnjem letu slišal za besedi recesija in delnica. In verjetno tudi skorajda ni Slovenca, ki ne bi zaznal povečanega pritiska s strani tržnikov različnih skladov in zavarovanj. Upam, da se vas je pri tem čim več zamislilo in ugotovilo, zakaj različni “strokovnjaki” tako množično drvijo med ljudi. Verjemite, njihov namen ni le rešiti vaše finančno stanje, v prvi vrsti je njihov namen rešiti svojo družbo pred propadom.

Vem, da večini take zadeve niso povsem jasne, saj so to vendarle strokovnjaki, kajne. Ja pa ja. Najprej si preberite članek z naslovom Katere delnice prodati in katere kupiti na ljubljanski borzi, ki je bil predstavljen v časniku Finance in v katerem so borzni “strokovnjaki” še lani septembra priporočali nakup večine delnic na Ljubljanski borzi. Mimogrede, od takrat je osrednji slovenski indeks SBI padel za 50 odstotkov. Njihova priporočila se od takrat večinoma niso spremenila.

No na borzo pa se je lani kot čista novinka in nepoznavalka različnih kazalnikov in analiz podala tudi moja punca, ki je nekaj tisoč dolarjev sicer vložila v delnice po Evropi, kupovala pa jih je (brez, da bi vmes trgovala z njimi) od junija do oktobra. Delnice je kupovala predvsem po lastnih predvidevanjih, kaj se bo v prihodnosti v gospodarstvu dogajalo, glede na sektor, v katerem delujejo družbe,  in kaj bodo ljudje kljub krizi potrebovali.

In veste kakšno velikansko izgubo ima v tem trenutku? Devet odstotkov, ja točno devet odstotkov, kljub temu, da so glavni evropski indeksi v tem času padli za okoli 30 odstotkov. Njen portfelj se v tem času ni popolnoma nič spreminjal, pogleda pa ga enkrat na teden.

Nasvet po mojih izkušnjah (vsak dan sem kot novinar v stiku s finančnimi trgi in borzami) bi bil, da preden se odločite za vlaganje denarja, premislite, kakšne cilje imate pri tem. Če boste vlagali večje zneske, bo prav gotovo najbolj koristen obisk neodvisnega finančnega strokovnjaka, ki jih je v Sloveniji malo, in za kar boste odšteli nekaj deset evrov, vendar to ni nič v primerjavi z tisoči izgubljenih evrov pri vlaganjih v prihodnosti. Če pa šele začenjate z varčevanjem, pa za nasvet vprašajte strokovnjake v borznih hišah. Ne zaupajte enemu, temveč si vzemite več časa in med seboj primerjajte mnenja vseh. Prepričan sem, da boste po nekaj pogovorih kmalu ugotovili, kam pes taco moli.

V vsakem primeru pa si najprej naredite polletni rezervni sklad na banki, ki se ga ne dotikate. Kljub vsemu je varnost še vedno na prvem mestu.

Pa srečno pri ravnanju z vašimi evri! 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s