WTC – boleča izkušnja za Američane

New York je mesto, kjer se boste kmalu vprašali, kam hitijo vsi ljudje. Mesto nikoli ne umre in restavracije cvetijo, ker ljudje večinoma jedo zunaj. V petek smo bili na večerji pri paru, ki za najemnino za stanovanje okoli 70 kvadratnih metrov z balkonom mesečno odšteje 8.000 dolarjev. Večje krize nepremičnin v mestu po besedah domačinov ni opaziti, propadajo pa nekatere trgovine.amerika

V New Yorku ne pozabite na napitnine, vendar včasih tudi ne morete, ker se večina, ki dela za napitnine (nekateri so plačani večinoma od napitnin, predvsem v servisnih dejavnostih), zelo trudi in so zelo prijazni. Ne bi bilo slabo, če bi tak sistem le za en mesec včasih uvedli tudi v Sloveniji.

Restavracije v New Yorku niso ravno nekaj posebnega. V vseh, v katerih sem jaz jedej, je bila hrana tako mastna, da je kar teklo od nje. Burgerji, ki sem jih naročil, so bili vedno povsem prepojeni z oljem. Moj nasvet: poskusite, kokšen okus imajo, ne jejte pa le tega, ker boste morali kmalu zamejati konfekcijsko številko 🙂

Ko greste v trgovino v New Yorku, morate vedeti, da so nekatere cene brez davka in je potrebno dodati še 7,5 odstotka davka, kot ga določa zvezna država. Cene nikoli ne vsebujejo davka in za njega vedno izveste na blagajni, razen če seveda ne poznate zakona posamezne zvezne države.

Če ste namenjeni na podeželje, potem ne kupujte stvari za sprotno porabo (hrana, pijača), se pa odpravite v Century 21, kjer se naprimer oblačila dobijo tudi več kot 50 odstotkov ceneje kot pri nas.

Občutljiva tema pri Američanih sta padla dvojčka, na katera so prebivalci New Yorka precej čustveno navezani in nekateri izmed njih nočejo preveč govoriti o tem, kaj šele da bi se pogovarjali o kakšni zaroti. Večina Američanov namreč ne vidi dlje od televizije. Šele od blizu pa vidiš, kako ogromna sta dvojčka dejansko bila in lahko si le predstavljaš, kako je izgledalo, ko sta se porušila.

V New Yorku lahko tudi vidiš, da so nekateri ljudje precej bogati, medtem ko nekateri nimajo niti za kruh. V ZDA je bila tak prepad med revnimi in bogatimi, po besedah zelo izobraženega Američana, med leti 1920 in 1930, po tem pa je nastala huda kriza. Še en razlog več, da zna biti še zanimivo.

Nekaj podatkov, ki sem jih ujel na radiu na poti v Pennsylvanijo. Maske proti ptičji gripi naj bi pomagale le bolnim in tistim, ki imajo stik z njimi, ostalim pa so le v napoto, ker se težko diha. O tistih pa, ki nosijo maske, jih 75 odstotkov na nosi maske napačno, 20 odstotkov pa jih maske zaradi otežitve dihanja ne uporablja dovolj dolgo.

Na koncu pa še kratek spisek krajev, ki jih v New Yorku morate videti:

– Empire State Building

empire-state-building

– »Ground Zero« – kjer sta nekdaj stala WTC

wtc

– Times Square

times-square

– Wall Street (zgoraj)

– Central Park

park

– Brooklyn Bridge

brooklyn-bridge1

– China Town

china-town

 

 

 

 

 

 

– Century 21

Še danes (po našem času :)) pa napišem kaj več tudi o Pennsylvaniji, zvezni državi, ki je zelo podobna Sloveniji skoraj po vsem, le po cenah na žalost ne…

Advertisements

5 Replies to “WTC – boleča izkušnja za Američane”

 1. “petek smo bili na večerji pri paru, ki za najemnino za stanovanje okoli 70 kvadratnih metrov z balkonom mesečno odšteje 8.000 dolarjev.”

  1. kje je to stanovanje? – če je na Manhattnu ali drugih prestižnih četrtih, potem je cena upravičena ali morda celo nizka

  2. v kakšni četrti je? – varna četrt – višja cena

  3. ali je blizu (prave strani) Central Parka? – če da, potem je ta najemnina celo poceni

  Splošno znano je, da je New York oziroma Manahattan za večinoma bogataše in tukaj praktično odkrivaš toplo vodo! Kot tudi prepad med bogatimi in revnimi – to je tudi pri nas.

 2. Nisem rekel, da je to veliko za tisti del mesta, kjer živita, je pa precej za naše predstave, ampak Manhattan je itak svet zase. Stanovanje je sicer v precej mirni soseski blizu finančnega središča.

  Ne odkrivam tople vode, ker je že odkrita. Ja prepad vem da je, vrjetno pa nisi vedla, da je tolk velik, kot je bil pred depresijo, kar je še en pokazatej, da je stanje precej resno.

  Prepad pri nas je tud velik, ampak to je druga zgodba kot v ZDA. V obeh primerih bodo pa posledice iste. Mogoče jih boš tudi ti občutila..

  Hvala za komentar!

 3. Če si ne bi mogla s plačami privoščiti tako visoke najemnine, potem ne bi tam živela. Kot zdaj pojasnjuješ, je stanovanje na relativno dobri lokaciji, tako da se lahko celo zgodi, da sta dobila dobro ceno.

  So pa ZDA pač krut, vendar realen prikaz kapitalizma in kakšne razsežnosti lahko ima. In vse bolj se omenja socializem zadnje tedne… ja, v ZDA. Želeli bi imeti podoben sistem kot je na Švedskem, kar bo težko izvedljivo v le nekaj letih.

  Prepad je pa tako ali tako velik povsod in pretiravati se mi zdi, da ni treba. Me pa zanima, kako si lahko to tako pavšalno ocenil, da je prepad tako velik, kot je bil med depresijo… zgolj informativno.

  In še o krizi pri nas: jo občutimo že vsi!

 4. Se strinjam s tabo, da imata dovolj denarja, da si to lahko privoščita. S tem nisem hotel povedati, da je to visoka cena, ampak da so najemnine zelo visoke in da bodo zelo vrjetno tudi pri nas ponekod ostale tam, kjer so sedaj cene.

  ZDA bi težko živela v precej drugačnem sistemu kot živi sedaj (moje mnenje), ker bi morala spremeniti celotno miselnost Američanov. To pa se lahko zgodi ali v veliki krizi ali po vojni. Sedaj je po moje pravi trenutek, da se naredi kaj takega, vendar nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Je pa dejstvo, da se stanje poslabšuje.

  Ne pretiravam pri prepadu med revnimi in bogatimi. Ta podatek mi je posredoval znanec, ki je zelo izobražen in razgledan tudi na tem področju.

  Ja krizo večina občuti, vendar “problem” je, da se večina ne zaveda njenih posledic, zato bodo nekateri močno prizadeti. Precej ljudi ima namreč možnost obvarovari se pred njo, vendar zaradi drugačnih navad iz preteklosti je sedaj to precej težko spremeniti, dokler res ne pride do tega, da bodo izgubili službe, se bodo znižale plače itd..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s