Zakaj propada ameriška avtomobilska industrija

“Zato, ker v Detroitu (sedežu največjih ameriških avtomobilskih družb)  ne razvijajo hibridov in se ne usmerjajo k okolju prijaznim avtomobilom,” bi se glasil odgovor večine. Ampak koliko ljudi sploh ve, da je bil General Motors leta 1996 prvi, ki je razvil električni avtomobil, ki ga je v celoti poganjala elektrika in da je bil ravno General Motors desetletje pred japonskimi hibridi? Zanimivo je, da so o tem posneli dokumentarni film, ki pa ga nikoli niso javno predvajali.

Tukaj ga lahko snamete z neta in si ga pogledate v miru v celoti. No ja, verjetno ne boste povsem mirni, ko boste razmišljali ob njem, kako poceni bi se lahko danes vozili po Sloveniji. Vsaj jaz nisem bil.

To je bil avtomobil, ki se je lahko polnil doma na obstoječi električni napeljavi, z enim polnjenjem pa si lahko prevozil okoli 130 kilometrov. Če bi imeli polnilce za baterije na delovnem mestu, bi to zadostovalo za večino delavcev v Sloveniji, poleg tega pa bi podjetja ogromno privarčevala pri stroških za gorivo. Avto je General Motors odpoklical s trga in uničil. Zakaj? Oglejte si film, več o tem pa tudi v enem od naslednjih člankov.

electric car EV1

Upajmo, da kdaj dočakamo čase, ko nam ne bo več treba na bencinske črpalke..

Do takrat pa var(č)no na cesti! 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s