Žigatovo :)

Če razmišljaš s svojo glavo, se ne moreš zmotiti.

Najboljša skutna torta!!

leave a comment »

Zagotovo ena izmed mojih najboljših sladic je skutna torta, ki jo ponavadi pripravim pred spanjem. Pred spanjem zato, ker je zvečer mir v kuhinji in ker je čez noč torta v hladilniku in je po zajtrku že lepo hladna. Recept je zelo enostaven in če boste kdaj z njo presenetili vašo boljšo polovico ali prijatelje, vam pohvala zagotovo ne uide.😉

skutna tortaTesto naredim iz: 250 g gladke moke, 125 g masla, 40 g sladkorja, 1 rumenjak in ščepec soli

Najboljši nadev pa zmešam iz: soka ene limone, dveh jajc, 750 g polnomastne skute, 250 g kisle smetane, 100g sladkorja, 1 vanilin sladkor in 50 g škrobove moke.

1. Najprej moko zmešamo s sladkorjem in ščepcem soli, potem pa dodamo še rumenjak in maslo, ki ga narežemo na manjše koščke. Po potrebi dodamo 1-2 žlici vode. Testo damo potem  v hladilnik, da naredimo še nadev.

2. Za nadev damo v posodo skuto, sladkor, kislo smetano, sok dveh limon, sladkor, vanilin sladkor, škrobovo moko in dva rumenjaka in vse skupaj zmešamo.  Posebej zmešamo beljake (jaz dodam tudi tistega, ki ostane od testa), da dobimo sneg in ga potem primešamo k nadevu.

3. Potem iz hladilnika vzamemo testo in ga po potrebi še enkrat pregnetemo, če je preveč trdo, nato pa ga razporedimo v okrogli pekač. Testo razporedimo čim bolj na tanko, da nam pri strani ostane nekaj še za rob torte. Potem dodamo še nadev in damo torto v pečico. Pri peki je najbolje, če uporabljate papir za pečenje, zato ker se tako torta ne more prijeti na posodo.

4. Torto pečemo 60 minut pri 160 stopinjah. Pečeno torto pustimo, da se ohladi, da odstopi testo, potem pa jo damo v hladilnik, kjer jo pustimo kakšno uro ali dve, da se ohladi. Hladna skutna torta je namreč neprimerno boljša kot topla. Če je nadev po pečenju malo zapečen, ni s tem nič narobe.  Torto lahko postrežete s svežim ali vloženim sadjem.

Mmmmm..Se mi že cedijo sline. Pa dober tek!:)

Written by Žiga

september 15, 2009 at 7:33 popoldan

Posted in Hrana, recepti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,310 other followers

%d bloggers like this: