Najbogatejši človek v Babilonu in odebelitev vaše denarnice

Mogoče vas naslov zmoti, saj prav gotovo večina ljudi misli, da nihče ne pozna tega gospoda, vendar pa o njem piše istoimenska knjiga. O tem, ali je ta človek res obstajal, ne bi izgubljal besed. Prav gotovo je bil nekdo najbogatejši in Babilon je mesto, ki je znano po svojem bogastvu, toda v knjigi avtor George Clason piše še o marsičem drugem. V vsakem primeru priporočam branje knjige, ker je zelo življenjska in prepričan sem, da lahko bralca precej nauči.Najbogatejsi_clovek_v_Babilonu

Na kratko. Knjiga govori o revnih Babiloncih, ki so celo življenje zapravljali denar in uživali v trenutnih radostih, vendar če nekaj let pa so se ustavili in ugotovili, da niso v tem času nič ustvarili. Medtem pa je  v istem mestu živel bogataš, ki je denar delil za reveže in za druge namene, pa ga je imel kljub temu vedno več. Vsi so se med seboj poznali, vendar pa jim ni bilo jasno, kako je lahko ta njihov znanec v tem času, ko so oni uživali, tako obogatel. Razkril jim je svojo zgodbo in jim dal številne nauke. Nadaljevanje in podrobnosti pa si preberite v knjigi.

Pri tej knjigi sem želel izpostaviti glavna načela, po katerih se je ravnal najbogatejši človek v Babilonu in ki so mu prinesla tako bogastvo. Prav gotovo se bo marsikdo v njih prepoznal in upam tudi malo premislil o svojih načelih in svojih dejanjih.

Knjiga govori o petih zakonih zlata. To zlato je lahko tudi denar v tem primeru. Če bi se po zakonih zlata ljudje še danes ravnali, bi lahko o kakšni krizi le sanjali, tako pa jo žal živimo. Čeprav je tudi to dobro, kajti le take zadeve nas včasih streznejo in nam odprejo oči.

1. Zlato rado in v velikih količinah pride k tistemu, ki ohrani najmanj desetino svojih dohodkov: s tem ustvari premoženje za prihodnost in prihodnost svoje družine.

2. Zlato pridno in z zadovoljstvom dela za modrega lastnika; če mu ta poišče donosno zaposlitev, da se razmnožuje kot čreda na polju.

3. Zlato je odvisno od varovanja pazljivega lastnika, ki ga vlaga na temelju nasvetov ljudi, ki vedo kako morajo ravnati z njim.

4. Zlato se izmuzne iz rok človeka, ki ga vloži v posle, ki jih ne pozna, ali jih ne odobravajo tisti, ki spretno ravnajo z njim.

5. Zlato pobegne od človeka, ki bi rad na silo ustvaril nedosegljiv zaslužek, kot tudi od tistega, ki pri vlaganju sledi obetavnim nasvetom goljufov in lopovov, ali pa tistega, ki verjame svoji neizkušenosti in romantičnim željam.

Verjetno se marsikdo najde med temi “zakoni”. Tudi jaz sem se. In povem vam, da vas bo najprej razveselilo, če boste na začetku meseca dali nekaj denarja na posebni račun (avtor to imenuje, da boste najprej plačali sebe, namesto da bi druge-položnice, krediti ipd.) in pri tem vztrajali nekaj časa, kasneje pa ne pozabite tudi na ostale zakone!

Pa veliko uspeha pri ustvarjanju zlata!

Advertisements

2 Replies to “Najbogatejši človek v Babilonu in odebelitev vaše denarnice”

    1. Ja sploh ni slaba, čeprav sem jo že pred leti gledal, pa sem si rekel, da glede na naslov ne more biti kaj prida. Potem sem ugotovil, da sem se še kako zmotil..:)

      Bi še kakšno dobro izpostavil?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s