Zgrešene varčevalne navade

Ste se že kdaj vprašali, kje in kako lahko največ privarčujemo? Ste tudi vi med tistimi, ki na vsake nekaj let kupijo nov avtomobil, kupujejo oblačila glede na to, kaj jim je všeč in ne glede na to, kdaj in s čim bi lahko to oblekli, nasedajo vsem mogočim shujševalnim pripomočkom in trenutnim trendom?

Če ste se vsaj nekje tukaj našli, potem vam povem, da imate veliko možnosti, da z nekaj samodiscipline pridete do tega, da boste na leto privarčevali precej več, kot ste do sedaj. Ali pa se boste na hitrejši način rešili iz dolgov. Predvsem pri slednjem gre za veliko težavo, ko se ljudje, misleč, da ni druge rešitve, skozi mesece prebijajo z enormnimi vsotami kreditov.

Lep primer je nakup avtomobila. Koliko izmed vas se pri nakupu avtomobila redno odloča za najem posojila? Po mojem mnenju je med Slovenci velika večina takih, in ko si enkrat vpet v krog posojil, se ga le stežka rešiš, ker se s tem prilagodi tudi razmišljanje. No, pa vzemimo dva primera.

Imate star avto, ki je vreden 5.000 evrov in bi radi kupili novega, za katerega bi odšteli 15.000 evrov.  Pri banki se dogovorite za 10.000 evrov kredita za 5 let, za kar boste plačali skupaj 2.000 evrov obresti in stroškov. Tako boste za nakup novega avtomobila odšteli skupaj 17.000 evrov. Po petih letih bi isti avtomobil prodali za 6.000 evrov, kar pomeni, da bi le z nakupom avtomobila v petih letih izgubili okoli 9.000 evrov. Če bi potem želeli znova kupiti avto, ki bi stal okoli 15 tisoč evrov, bi torej vzeli 1000 evrov manj kredita, kar pa bi kljub temu naneslo za okoli 1.600 evrov novih stroškov (stroški so preračunani po trenutnih pogojih NLB). Ob tem je potrebno pripisati, da so trenutni stroški izposoje denarja precej nizki.

Poglejmo, kako bi se dalo z nakupom avtomobila precej prihraniti. Če imate avto v vrednosti 5.000 evrov, in bi radi kupili nov avto, ki stane nov okoli 15 tisoč evrov, lahko kupimo 3-4 leta star avto, ki nas stane okoli 8.500 evrov. Res je, da avto ni nov, vendar če si boste vzeli nekaj časa in se pozanimali o značilnostih dobro ohranjenega rabljenega avtomobila, ne morete veliko zgrešiti. Avto je res malo starejši, vendar ob današnji kvaliteti motorjev (res je, da se nekateri kvarijo, vendar to se ponavadi zgodi že povsem na začetku) starost do 10-ih let ni velika težava.  V tem primeru bi torej vzeli 3.500 evrov kredita za 2 leti, za kar bi plačali zgolj 300 evrov obresti, kar pomeni, da bi za avto plačali skupno 8.800 evrov, kar je 8.200 evrov manj ,kot v primeru, da bi kupili novega. Poleg tega to pomeni, da bi lahko v obdobju 5-ih letih, kolikor časa bi uporabljali avto, privarčevali okoli 8.000 evrov, če bi dajali vsak mesec na stran toliko denarja, kot bi ga sicer dajali, če bi kupili nov avto.

Vse skupaj, če upoštevamo še obresti, privarčujemo okoli 8.500 evrov, kar nam ob dejstvu, da bi stari avto prodali za okoli 3.000 evrov, omogoča, da bi lahko po 5-ih letih kupili nov avto brez kredita v skupni vrednosti 11.500 evrov. Se splača premisliti, ali ne?

Sicer pa me je vedno zanimalo, zakaj večina ljudi veliko pozornost pri nakupovanju posveča predvsem zadevam, ki stanejo nekaj evrov, medtem ko se pri nakupih v vrednosti nekaj tisoč evrov odločajo precej bolj neracionalno. Prepričan sem, da le redki v trgovinah vprašajo za dodatni popust pri nakupu pohištva ali podobnih zadev, ali si izpogajajo nižjo obrestno mero pri kreditih, medtem ko večina doma zapravi ure in ure časa, da pregleda, kje s izplača kupiti kruh, maslo, marmelado ali ostala živila, ki nas ne stanejo tako veliko. Res je, da gre pri tem za redne mesečne ali tedenske  nakupe in da se na daljši rok zagotovo lahko privarčuje lep kupček denarja, vendar pri velikih nakupih pa smo ljudje premalokrat taki.Verjemite, vsak prodajalec pohištva vam lahko da nekaj odstotkov popusta in vsak avto je mogoče kupiti pod ugodnejšimi pogoji, kot piše v najcenejšem prospektu.

Ne verjamete? Pojdite v trgovine in povprašajte in se pogajajte brez namena, da bi kaj kupili in mogoče boste pri naslednjem nakupu gledali na zadeve drugače. Vse je mogoče, če se le hoče! Sicer pa še vedno kot pribito drži: “Kdor jezika špara, kruha strada.” 🙂

Pa veliko uspeha in privarčevanega denarja! 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s