Zakaj vlagati v vrednostne papirje

Čeprav so se vlagateljske strasti s krizo precej umirile, bo vlaganje v vrednostne papirje tako ali drugače vedno del našega življenja.  Brez tega si namreč en gre predstavljati pokojninskih skladov, različnih življenjskih ali naložbenih zavarovanj, vzajemnih skladov, upravljanja premoženja in še česa.

Večinoma ljudje naložbene odločitve prepustimo strokovnjakom, vendar to še ni zagotovilo, da bodo ti z našim denarjem delali po načelu dobrega strokovnjaka. Žal je kriza razkrila vse preveč različnih goljufij in podobnih zlorab, zaradi česar so se marsikomu zamerili različni finančni strokovnjaki, upravljavci, analitiki, posredniki in drugi, ki so tako ali drugače prisotni v ogromni industriji finančnih trgov.

Tudi sam sem se pri svojem delu velikokrat srečeval z različnimi primeri takšnih in drugačnih izjav, odločitev, slišal za številne igrice na račun vlagateljev in podobo. Vendar konec koncev, je že tako v Sloveniji in če bo mogoče kdaj bolje, je do tam še dolga pot. Zakaj? Zato, ker sem prepričan, da bi večina ljudi v primerih, za katere sem slišal, da so se dogajali, naredila podobno, če ne celo večjo traparijo. Ampak ok, jaz verjamem v to, da bi morale biti zadeve kar se da transparentne in da bi moralo biti poštenje in načelo dobrega lastnika glavno vodilo pri takih odločitvah, vendar ni vedno tako. Sicer pa upanje umre zadnje.

Ravno zaradi takih in drugačnih zgodbic bi prav vsakemu, ki ima nekaj več denarja, časa in zanimanja za finančne trge, da sam začne z vlaganjem. Pa to ne pomeni, da je potrebno sam skrbeti za portfelj vreden nekaj deset tisoč evrov. Niti slučajno! To pomeni, da namenite na začetku manjši del odvečnega (beri privarčevanega) denarja za začetno spoznavanje borze, njenih zakonov, zanimivih naložb, gospodarskih gibanj in ciklov in podobnega. Če koga to zanima, je na začetku lahko zelo zanimivo, je pa dejstvo, da se lahko vsega tega kmalu naveličaš, ampak po mojem mnenju je vredno vložiti nekaj truda. Zakaj?

Če ne drugega zato, ker lahko že kmalu vidimo, da dejansko biti borzni strokovnjak niti ni taka reč. Res, da je potrebno nekaj splošnega znanja in pogleda na gospodarska gibanja in razmere, vendar pa so zadeve potem res le še na vas in vaši iznajdljivosti. Znanja danes ob poplavi informacij na spletu res ni težko dobiti.

Prepričan sem, da bi bila večina ljudi, če bi poznala gospodarske razmere v svetu in na potencialnem območju za vlaganje, dosegala podobne če ne celo boljše rezultate kot različni upravljavci, posredniki in drugi. Dejansko dobre naložbe na trgih ni tako težko najti, kot se zdi, je pa pri tem pomembna potrpežljivost, disciplina in ja, trdi živci. Verjemite, da upravljavci, posredniki in drugi precej bolje spijo, ko se niža vrednost vaših naložb, kot njihovih. Res je, da je v času rasti tega bilo le malo in da so razni popravki vrednosti delnic le pomirili evforijo, vendar pa je topljenje tečajev v sedanji kriz pustilo precej večje posledice.

Vendar tako kot vse, ima tudi to svoj davek, seveda pa se je mogoče tudi vsega naučiti ali se utrditi. Ravno zato pri vlaganju v delnice strokovnjaki priporočajo, da se nameni le tisti denar, ki ga lahko pogrešate, tudi če se njegova vrednost precej zmanjša. Res je, da so v časih pred krizo številni precej zaslužili z različnimi posojili, s katerimi so kupovali vrednostne papirje, kasneje pa jih z dobičkom poplačali, vendar previdnost je še vedno mati modrosti. Mogoče taka šola niti ne bo tako slaba za kakšnega adrenalinskega odvisneža, kakršen sem bil sicer tudi sam, ampak verjemite, da drži kot pribito, da se vsega naučiš in da spoznaš, kaj je prav in kaj je narobe.

Delnice pa niso le vrednostni papirji, kjer vrednosti le rastejo in padajo, ampak nam lahko prinašajo tudi redne letne, polletne, četrtletne prihodke v obliki dividend. Take naložbe so še posebej zanimive za tiste previdnejše vlagatelje. No in sedaj če primerjate, kje so bolj splača imeti naložen denar. Ali v banki ob 3-odstotni obrestni meri, ali v delnici, ki leto prinaša okoli 7-odstotni dividendni donos (Deutsche Telekom npr.), ob tem pa se lahko vrednost delnice tudi zviša?

Na borzi se vedno najde dovolj različnih zadev za vsake vrste vlagateljev. Tako od norih donosov, ko delnice v nekaj mesecih porastejo za več 100 odstotkov, pa do zmernega gibanja delnice ob rednih visokih dividendah.

Kakorkoli, če vas zanima, preglejte nekaj spletnih strani, blogov (najboljši slovenski na tem področju je blog Tineta Vrboleta, v tujini sem pred kratkim našel enega zanimivega od Jima Jubaka,…), spremljajte tekoče novice (Bloomberg, Yahoo finance, Google finance,Finviz,…), preberite kakšno zanimivo knjigo (sicer pa pobrskajte malo po stricu Googlu in zagotovo boste našli kaj zanimivega. Zbrana pravila za trgovanje z delnicami lahko ogledate tudi tukaj.

Aja, pa da ne pozabim, preden se lotite pravega vlaganja, počnite to nekaj časa z demo računom, ki pa je še vseeno povsem nekaj drugega kot trgovanje s pravim denarjem. Pa še to, če ste začetnik in svet borz šele spoznavate, večino denarja še vedno kljub vsemu zaupajte strokovnjakom. Res, da se kdaj zgodijo kakšne neprijetne zadeve, vendar kljub temu je njihov motiv in največja reklama še vedno to, da bi iz vašega denarja naredili čim več.

Pa visoke donose vam želim! 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s