Dobra plača niti slučajno ni vse, kar si delavec želi

Ste se že kdaj vprašali, koliko bi morala znašati plača na vašem delovnem mestu, da bi delodajalec res poplačal vaš trud? Koliko tisoč evrov menite, da si zaslužite? Pa mislite, da bi potem dobili pravo zadoščenje in bi bili najbolj srečen človek na svetu, ker bi imeli dobro plačo?

Je že res, da je denar vse in da, nekateri tako pravijo, denar lahko kupi vse. Pa obstaja še kaj, kar vas razveseljuje na delu? Vas še katera zadeva na delovnem mestu napolni s srečo in energijo? Prepričan sem, da nihče ne bo rekel »ne«.

Delal sem na številnih delovnih mestih, od skladišča, proizvodnje, gradbišča do anketiranja in novinarskega dela in vedno so bili prva stvar, zaradi katere mi je bilo delovno mesto všeč, ljudje, s katerimi sem delal. Ne rečem, da zaslužek ni pomemben, vendar še zdaleč ni vse. Podobno je pri partnerjih. Najprej ti mora biti všeč, potem pa si z njim zaradi tega, kar je in ne samo zaradi.

Ljudje so verjetno ključni faktor, ki odloča o zadovoljstvu posameznika na delovnem mestu. Najbolj se je to pokazalo v krizi, ko lahko jasno vidimo, kako ni propadlo niti eno podjetje, ki je bilo že pred krizo dobro vodeno in kjer se je delalo tudi na ljudeh, ne le na dobičku.

V Sloveniji je lep primer podjetja, kjer se je pokazalo, da je mogoče tudi v krizi  z dobrim vodenjem oziroma brez pohlepa rešiti podjetje pred propadom, Paloma, kjer je sedanji direktor Bojan Rajtmajer vodenje prevzel avgusta 2008. V letu 2008 je družba ustvarila še  6 milijonov evrov izgube, lani pa je že ustvarila 3,2 milijona evrov dobička. In vse to v času največje krize v zadnjih desetletjih. Sicer ne poznam podrobno tega primera in to vse zagotovo ni le posledica dobrega vodenja, je pa zagotovo, da to pozitivno vpliva na delavce, ki so se pred letom verjetno še bali za delovno mesto, sedaj pa je stanje zagotovo precej drugačno.

Kaj so sicer tiste dejavnosti, ki v očeh zaposlenih ustvarjajo veliko več kot denar? Stimulativno delovno okolje! Sem sodijo pohvale, izobraževanja, razne ugodnosti v podjetju ali na nivoju družbe kot celote (če gre za holding), subvencionirana prehrana, nagrade za uspešnost, interna tekmovanja, nagrajevanje in uresničitev idej zaposlenih, majhne pozornosti, pogovori, seznanjanje s situacijo v podjetju, občutek odgovornosti zaposlenih, spoštovanje, sodelovanje, neformalno druženje, dobra volja in še mnogo več.

Prepričan sem, da bi večino izmed teh našli v redkih slovenskih podjetjih, tistim, kjer pa bi jih našli, pa bi zagotovo lahko rekli uspešno podjetje. Žal na televiziji največkrat spremljamo zgodbe tistih, ki so povsem drugje in kjer je glavno merilo dela denar v takšnem ali drugačnem smislu.

Tudi v podjetjih, kjer se nekaj vloži v zaposlene pride denar, sicer malo z zamudo, ga je pa zato toliko več in dlje časa prihaja. Vsi vemo tudi, da če ne vložimo v določeno delo veliko truda, ne moremo veliko dobiti iz tega. Tako je tudi pri podjetjih kot celoti, vendar se vodilni in lastniki tega žal premalokrat zavedajo.

Vsem tistim, ki jih zanima, kako delati z ljudmi in kako iz njih na lep način iztisniti največ, kar so sposobni, svetujem branje ali poslušanje knjige How to win friends and influence the people.

Upam pa, da kriza nekaterim vendarle odpre oči 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s