Martin Strel. Junak ali norec? Prvo, nedvomno!

Še vedno se dobro spomnim časov pred več kot desetini leti, ko je bil mirenski bazen (v Mirni na Dolenjskem) poleti poln plavalcev in pozno popoldne je vsak dan v tednu prišel “čudak” in plaval v bazenu po nekaj ur. Spomnim se, da so vedno govorili, da je malo “nor”, ker plava ob taki uri in toliko časa, ampak volja, ki jo je pokazal pri svojem plavanju v tem s ploščami sezidanem bazenu, ki so si ga ponoči prilastile žabe, je bila neizmerna. (ko dobim fotografijo bazena, jo bom dodal)

Minila so leta, bazen je bil vse bolj zapuščen, zaradi umazane vode se nihče več ni kopal notri, toda ta “norec” je še vedno prihajal na bazen in plaval v njem. Ljudje so si mislili svoje. Nekje vmes je preplaval tržaški zaliv, potem pa so se začeli večji projekti, kot je Donava, Jang-Ce in Amazonka. Ja, ta “norec” je bil Martin Strel. Tisti Martin Strel, ki ga danes vlačijo po časopisih, ker naj bi bil nekdo, zaradi česar je Slovenijo lahko sram. Mene zagotovo ni!

Ni me zato, ker poznam vsaj od daleč njegovo zgodbo, ker vem, da je takrat, ko sploh nihče ni verjel, verjetno niti sam ne, v njegove sanje, pokazal tako trmo, disciplino in odrekanje, ki so jo le redki sposobni, in ker tudi sam iz izkušenj vem, kako je težko.

Zame je Martin Strel absolutno JUNAK z velikimi črkami, ker mu je uspelo to, kar nikoli niti približno ne bo Bošku Šrotu, Igorju Bavčarju, Borutu Pahorju, Janezu Janši, Zoranu Jankoviču, Katarini Kresal in drugim “velikim” osebam našega časa, ki jih številni kujejo v zvezde in hkrati dovolijo, da se igrajo igrice  in to z denarjem, ki so ga zaslužili navadni delavci z golimi rokami in odrekanjem.

To, kar je dosegel Martin Strel in njegova ekipa, je zagotovo vredno spoštovanja. Še vedno ne mislite tako? No potem pa tecite (tek je pa ja tako enostaven ne) vsak dan najmanj 50 km, potem pridobite sponzorje, ki vam pokrijejo stroške za tek od vzhodne do zahodne obale ZDA, pridite nazaj, še naprej trenirajte, iščite sponzorje, požrite vse slabo, kar bodo o vas rekli drugi itd. Prepričan sem, da bi jih 99,9 odstotkov odnehalo že pri teku, 0,099999 odstotka bi jih pa odnehalo pri iskanju sponzorjev. Potem ostanejo le še taki junaki, kot so Martin Strel, Dušan Mravlje, Mirko Kregar in drugi (zagotovo sem koga spustil, se opravičujem vsem tistim).

Pa bo še vedno kdo rekel, zakaj pa potem Martin Strel včasih “klobasa” take na televiziji in se samopromovira. Zato, ker stoji za tem, kar dela, ker od tega živi, ker je v življenju prišel iz pekla do raja in ker ve, da je najtežje ugajati množicam, ker te nikoli ne sprejmejo kot nekoga z zgodbo, temveč nekoga, ki je v nekem delu te zgodbe naredil nekaj narobe. Brez veze!

Martin Strel je zagotovo tisti, ki bi ga lahko imeli mnogi za zgled in vzor moči, volje, poguma in vztrajnosti. In logično, šel je tja, kjer ga razumejo. Na žalost je nevoščljiva Slovenija zanj premajhna.

Za vse tiste, ki še vedno ne verjamete, preberite članek o Martinu Strelu na blogu avtorja svetovne uspešnice Štiri urni delovni teden (4 hour work week) Timothyja Ferrissa. Kdaj bo lahko Timothy napisal kaj o vas?

Srečno Strel! 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s