Škoda Superb – za tiste, ki bi radi največ za ugodno ceno!

Pred kratkim sem bil na testni vožnji s Škodo Superb. Po pravici sem bil pred tem precej skeptičen do Škod, čeprav mi je že marsikdo rekel, da so dobri avtomobili. Vedel sem le, da je Superb zelo prostoren avto in da so se v zadnjih letih pri Škodi precej izboljšali na področju izdelave avtomobilov.

140 iskrivih Volkswagnovih konjev je več kot zadovoljilo moja pričakovanja glede vožnje s tem velikanom. Počutje za volanom je odlično, za kar poskrbijo tudi električno nastavljivi sedeži in ledvena opora, sedeži pa so nemško trdi in kljub temu zelo udobni in primerni tudi za dolga potovanja, ki so Superbu pisana na kožo. Kljub skoraj petim metrom dolžine je karavanska izvedba zelo okretna in se ob 225 milimetrov širokih pnevmatikah in 18-palčnih platiščih zelo dobro drži ceste. Več kot primerno za navdušene športnike, medtem ko bodo družine pogrešale mehkobo, ko bodo zapeljali na kakšno nepričakovano oviro na cesti. V tem primeru so mnogo bolj priporočljive 205 milimetrske pnevmatike na 16-palčnih platiščih.

Vožnja na avtocesti je zelo mirna in motorja se skoraj ne sliši. Tudi pri večjih hitrostih kabin zadrži neprijetne zvoke iz okolice, zato se lahko brez težav prepustite poslušanju dobre glasbe, pogovoru s predrago ali petju z otroki. Predvsem slednje je tisto, kar Superb obožuje. Narejen je namreč za družine. Ko ga boste preizkusili, se vam bo ob ceni, ki jo morate odšteti za ta avto, zagotovo kolcalo vsakič, ko se bo mimo vas zapeljal kakšen Mercedes E ali BMW 5.

Motor je zelo dinamičen, vendar bo adrenalinskim zanesenjakom morda prehitro zmanjkalo konjev pod pokrovom. V tem primeru imajo pri škodi tudi 170 konjsko dizelsko različico, ki te ne bo peljala žejne čez vodo. Skrajna možnost pa je seveda 3,6-litrski bencinski motor z 260 konji, ki pa bo od vas zahteval nekaj več moči v rokah zaradi nadzora volanskega obroča pri pospeševanju.

Presenetljivo nizka je poraba. Skoraj poldrugo tono težak avtomobil s tremi potniki, torej skupaj okoli 1750 kilogramov teže, je za 50 kilometrov kombinirane vožnje po avtocesti in običajnih cestah porabil le 6,5 litrov goriva na 100 kilometrov. Po pravici, pričakoval sem vsaj liter več. Testni avto še ni imel nove tehnologije skupnega voda (CR-Common-rail), ki je zagotovo nekaj dodala k moči in dinamičnosti motorja.

Torej, nova Superb je več kot odlična izbira za tiste, ki si želijo veliko doživetja za ugodno ceno, za tiste, ki si želijo veliko prostora za svoje otroke in zase, za tiste, ki imajo radi športno vožnjo med tednom in vikend z družino, za tiste, ki se radi odpravijo na različna potepanja in s sabo nosijo celo goro zadev, za tiste, ki… Kdo sploh še ostane?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s