“Vzgoja otrok” ali zakaj naši otroci postajajo tirani

(Naj vam že na začetku članka povem, da še nimam otrok, imam pa mlajše brate in nekaj mlajših bratrancev in sestričen (vsi so mlajši za več kot 10 let), katerih vzgojo sem spremljal. In seveda precej sem razmišljal o moji vzgoji.)

Ravno sem prebral knjigo Michaela Winterhoffa Zakaj naši otroci postajajo tirani, ki jo mimogrede lahko kupite že na bolje založenih bencinskih črpalkah, ki prodajajo zbirko založbe Učila “Žepna knjiga”.

Ko sem kupil knjigo, sem se spraševal, kaj vse res danes delamo narobe, kar bo spremenilo naše otroke v prihodnosti. Vendar po nekaj prebranih straneh sem se začel zavedati, da imamo otroke tirane že davno med nami. Da so jih vzgojile že generacije naših staršev in da se nam brez pravilnega pristopa na tem področju v prihodnjih letih obeta strašna sprememba družbenega reda, družbenih pravil, norm in drugih ustaljenih običajev.

Rdeča nit knjige “Zakaj postajajo naši otroci tirani”, ki bi jo po mojem mnenju moral prebrati vsak starš in vsak pedagoški delavec, ki dela z otroki, je, da so starši začeli že otroke obravnavati kot odrasle, da jih jemljejo kot nadomestke primanjkljaja na različnih področjih, tako čustvenih, partnerskih in drugih, in jim s tem onemogočijo razvoj zdrave, odrasle in odgovorne osebnosti. Posledice za celotno življenje te osebe so po besedah Winterhoffa nepredstavljive. Kot pravi, je to mogoče opaziti že v šolah, kjer ima vse več otrok take ali drugačne odklone (obnašanje, motorika, učenje). In tako, kot so bili včasih redki tisti otroci z odkloni, so danes redki tisti, pri katerih tega ni.

Jasno je, da je k temu veliko prispevala sodobna družba, vendar starši bi se morali po mojem mnenju kljub temu zavedati, da meje pri vzgoji še vedno morajo biti in da ni vse le na novodobnih teorija o različnih “vrstah otrok”, ki do nedavnega sploh še niso obstajale.

Na koncu knjige je avtor napisal zanimiv odstavek, ki še kako velja za današnjo mladino oziroma generacijo dijakov, študentov in svežih diplomantov.

“..S psihiatrovega vidika neprestana preobremenjenost z današnjim družbenim napredkom odraslega človeka vodi v depresijo, katere pojav pa se razlikuje od klasične. Kajti če se depresiven človek ponavadi umakne, skrije in z zunanjim svetom najraje ne bi imel opravka, je tukaj učinek prav nasproten, tako da v tem primeru govorimo o “aktivni depresiji”. Aktivni zato, ker se človek, ki se je znašel v depresiji, odziva z vse večjo aktivnostjo, se pravi nenehnim delovanjem.

Vendar kdor neprestano deluje, mora tudi neprestano dajati, biti aktiven, pomeni iti iz sebe in nekaj prepustiti. Tako v odnosu do drugih odraslih ostane komaj še kaj prostora za to, da bi dobil nazaj nekaj, kar se dogaja na čustveni ravni. Izmenjava potrditev in pozornosti se znotraj družbe posledično dogaja le še v močno zmanjšani meri in ni več zmožna zadovoljevanja lastnih potreb na tem področju…”

Tudi sam sem se srečal že s tem in upam, da tudi za vedno premagal. Je pa res, da si je včasih to težko priznati. Običajno se tega zavemo šele ob nekem nepričakovanem dogodku, ki nas strezni.

Kljub vsemu, sem prepričan, da za vzgojo otroka ni pravila, verjetno pa je prav, da ima vsak otrok meje in da jih starš tudi upošteva in seveda prilagaja letom. S pravimi nasveti se bom mogoče oglasil, ko bom imel svojega malčka, vendar pa kljub temu že zdaj priporočam branje knjige “Zakaj postajajo naši otroci tirani”. Prepričan sem, da lahko v njej vsi najdemo kakšno zanimivo razlago ali nasvet.

Pa uspešno vzgojo!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s