Kredit – idealno sredstvo manipuliranja

Pred leti sem zaradi svojih “brilijantnih” idej bil del tega, čemur bi sedaj lahko rekel nevidna roka kredita. Gre za delo iz meseca v mesec za plačevanje obrokov najetega kredita in nenehna skrb, kaj bi se zgodilo, če bi v tem času slučajno prenehal z delom. Sicer sem bil v tem času poln različnih idej, vendar večine tudi in predvsem zaradi potrebe po rednem zaslužku zaradi plačevanja kredita nisem uresničil. Potem sem se malo zamislil in ugotovil, da tako dejansko živi večina Slovencev. In še več jih bo.

Če samo pogledamo malo okoli sebe, lahko vidimo, da so ljudje zaradi kreditov dobesedno privezani na svoje službe in kljub potencialni podjetnosti ali želje po zamenjavi službe tega ne naredijo. Ker jih skrbi, kaj bodo rekli na banki, ko ne bodo mogli plačati obroka posojila, in bodo zaradi tega mogoče v negotovosti tudi dlje časa, kdo bo plačal račune, če ne bo več mesecev prihodka, kaj če kaj zarubijo itd.. In kdo to z največjim veseljem izkorišča? Delodajalci in podjetja, ki s tem pridobijo dolgoročno zvestobo delavcev, predvsem tistih z najnižjimi plačami. Ti se namreč zaradi običajno borih prihrankov le z njimi ne morejo preživeti, poleg tega pa je danes brez kreditov ob naprimer 800 evrih plače žene in prav toliko moža in dveh otrocih nemogoče dostojno živeti.

Zato je včasih po mojih izkušnjah vredno kdaj malo bolj potrpeti, nakup kakšne vrednejše dobrine malo prestaviti, namesto novega avtomobila kupiti rabljenega, pa čeprav bo imel sosed boljšega in res zracionalizirati porabo. Seveda, če je to mogoče. Pa ne zato, da se bo tako živelo celo življenje, ampak da se dobi na začetku neka masa denarja, s katero se lahko kasneje nekaj ustvari, sicer nam res ne preostane drugega, kot da se podamo na neskončno pot kreditov in plačevanja enormnih obresti. V vsakem primeru odločitev za kredit ni tako nedolžna zadeva kot izgleda na prvi pogled. Glavna zadeva, zaradi katere se kasneje vse spremeni, je psihološkega izvora in dokler ne pridemo v tako situacijo, je žal ne razumemo.

Čim manj kreditnih težav in čim več poguma!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s