Gradbince za politične svetovalce

Na začetku zdajšnje krize se je zdelo izgovarjanje na težke čase ob problemih podjetij zelo na mestu, čeprav ni bilo vedno tako. Vendar zdi se mi, da danes postaja kriza in posledično slabo poslovanje podjetja vse bolj izgovor za slabo delo uprav različnih družb, ki so se »kalili« v času debelih krav, medtem ko v resnem tržnem gospodarstvu kaj hitro pogorijo, ali zaradi neznanja, ali zaradi razsipnega trošenja denarja, zaradi lasnih interesov itd. (zagotovo bi lahko vzporednice s samooklicanimi borznimi strokovnjaki, ki so s svojimi naložbami v času od začetka tisočletja pa do vrhunca krize skovali mastne dobičke, ki so se kaj hitro stopili, ali celo poniknili v izgube).

Pred dnevi sem poslušal komentar enega izmed članov uprave Hita, ki je skoraj dobesedno zahteval od države, da »podjetju priskoči na pomoč z nekaj denarja ali nižjimi davki, sicer bodo poslovali z visoko izgubo. Ob tem, da so pred dobrim mesecem že zaprosili DURS, da bi jim preložili rok za plačilo davkov, delavci so regres dobili v dveh delih, poleg tega pa zaposlenim nenehno nižajo plače. Kam to pelje? Zakaj se predsedniki uprav in naša država kot delna lastnica nekaterih družb ne more sprijazniti, da so leta visokih dobičkov mimo in da kriza več kot očitno ni le kriza temveč po mojem novo stanje, na katerega se bo potrebno žal za nekaj časa navaditi, če se ne bo kaj korenito spremenilo?

V teh časih bi našim vrlim politikom in nemočnim gospodarstvenikom mogoče najbolje svetovali propadli gradbinci. Kljub temu, da je večina njih zabredla v velike težave pa znajo povedati, da je na pol podrto hišo bolje porušiti in zgraditi na novo, kot pa jo do onemoglosti obnavljati.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s