Kriza – najboljši čas za najboljše

Če se danes sprehodite po ulici ali prisluhnete pogovorom med ljudmi, kmalu ugotovite, da je splošna percepcija krize skoraj izključno negativna, medtem ko le redki v tem najdejo tudi dobre strani. Res je, v povprečju je težje zaslužiti toliko denarja kot leta 2007, težje je s tem denarjem kupiti življenjsko pomembne dobrine, ker se vse le še draži, in težje je najti delovno mesto, ker je povpraševanje po delavcih manjše. Ampak ali je res tako črno?

 

Moje izkušnje so malo drugačne in zgornje trditve bi se glede na te izkušnje glasile takole: V povprečju je težje NA HITRO zaslužiti toliko denarja kot leta 2007, ker ljudje niso več tako naivni. V povprečju je z denarjem res težje kupiti življenjsko pomembne dobrine, a če bomo začeli delovati RACIONALNEJE, je mogoče s tem veliko nadomestiti. In seveda je težje najti delovno mesto, ker je povpraševanje po SLABIH oziroma NESPOSOBNIH zaposlenih minimalno oziroma ga ni, medtem ko so ljudje, ki si želijo delati, so energični, so pripravljeni pokazati nekaj več kot drugi in so se pripravljeni učiti novih veščin in znanj, zelo iskan kader, ker jih je premalo.

 

Pri racionalnem obnašanju lahko vzamemo primer kupovanje hrane. Že res, da danes za hrano zapravimo 25 odstotkov dohodka, medtem ko smo pred 20-imi leti 50 odstotkov, a kaj, ko so se vsi ostali stroški tako povečali. Povprečna družina na mesec za hrano zapravi okoli 400 evrov, kar ni tako majhen znesek, če upoštevamo, da celotni družinski prihodek znaša okoli 2.000 evrov. A ta znesek je mogoče ustrezno zmanjšati s premišljenimi nakupi. Če ste mogoče še vedno med tistimi, ki podpirate slovenskega kmeta, ker kupujete v Sloveniji pridelano hrano, se postavim na vašo stran, dokler gre za racionalne cene, ko pa te poletijo v nebo, ker je slovensko, pa vedite, da gre za prodajanje tistim kupcem, ki so jim prodajali idejo o slovenskem nacionalnem interesu pri prodaji podjetij. Znane so zgodbe o odkupovanju izdelkov od slovenskih kmetov po bizarno nizkih cenah, potem pa se ti prodajajo z več 100-odstotno maržo. Vedno, ko se govori o slovenski hrani razumem do neke mere nacionalni interes, ne razumem pa bolj zdrave predelave. Konec koncev, so pripomočki in pripravki, ki izboljšajo kvaliteto pridelkov, v Avstriji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji verjetno skoraj enaki. Le cena je velikokrat precej drugačna.

 

Če še ne veste, vedno, ampak res vedno se je potrebno zavedati, da vse stane. Da stane reklama na televiziji, da stanejo prireditve po trgovskih centrih, da stanejo razne kartice ugodnosti, ker mora za to skrbeti določeno število ljudi (menda je eden izmed največjih trgovcev že razmišljal o ukinitvi kartice ugodnosti zaradi vseh stroškov, pa se je potem zaradi strank premislil), da stanejo vse pisarne in drugi poslovni prostori, da stanejo ljudje, ki sedijo čakajo, da bodo stranke prišle do njih (naprimer zdolgočaseni trgovski v velikih trgovskih centrih) itd.. In kdo plačuje to razkošje? Kupci!

Sicer pa so več o načinih za varčevanje v krizi preberite tudi v člankih Zgrešene varčevalne navade Slovencev in Nakup stanovanja se ne splača! Za mirne živce in debelejšo denarnico raje v najem.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s