»Visoke« plače zdravnikov ali slovenska nevoščljivost

Vsakič znova me strezne, ko preberem članek o plačah zdravnikov in kirurgov, ki za to, da skrbijo za naša življenja, na mesec prejmejo od slabega tisočaka (začetniki) pa do nekaj tisoč evrov plače. Neverjetno, koliko nevoščljivosti in jeze je na forumih sproščenih ob takih prispevkih. Kaj vse ljudje ne izrečejo, ko so na kraju, kjer je zagotovljena njihova anonimnost. Vendar ali je res tako hudo? So plače zdravnikov res tako bajne?

Študij medicine traja 6 let, ob tem, da je študij medicine res študij, vsaj ko sem spremljal svoje prijatelje s te fakultete. Ves trud, predanost in volja, ki so jo premogli, bi marsikateremu vzelo željo po študiju. In lahko rečem, da večina študentov ni pripravljena žrtvovati toliko svojega časa. Po fakulteti pridejo na vrsto še specializacije in druga izobraževanja, kjer so dohodki precej pod povprečno slovensko plačo. (Tukaj si lahko ogledate kopijo plačilnega lista zdravnika s končano fakulteto) No, po vseh izobraževanjih pa ti ljudje skrbijo za naša življenja, kar pa vsakega zelo skrbi in še tako pogumni so v primeru bolezni nebogljeni pred zdravniki, ki jim nudijo nujno pomoč. Me zanima, koliko bi se jih takrat pritoževalo nad njihovo plačo.

Saj vem, marsikdo bo rekel, če pa že dobivajo plače (to sicer z dolgoletnimi izkušnjami in najboljši), potem pa naj vsaj odgovarjajo za svoje napake. Tudi jaz sem takega mnenja, vendar tu pa nastopi vprašanje učinkovitosti našega sodstva, ki pa je tudi svoja pesem, ki jo pustimo za kdaj drugič.

Velik problem je tudi sodelovanje zdravnikov in farmacevtov. Sam vem za primere, ko so mednarodne farmacevtske družbe plačevale obroke za avtomobile, potovanja in druge ugodnosti zdravnikom. Ampak zakaj? Verjetno tudi zato, ker menijo, da jim njihova plača ne povrne njihovega vloženega truda. Kot vedno obstajajo izjeme na eni in drugi strani, ampak menim, da to ni tako nedolžen faktor. Tako kot na vseh drugih delovnih mestih. Če bi imeli ljudje možnost zaslužiti nekaj več, bi to zagotovo večina izkoristila. Pa naj bodo to zdravniki, managerji, učitelji, uradniki, čistilke in drugi. Si pa nekateri upajo več kot drugi. Ker imajo »jajca«, ker imajo botre,… Je pa pri vsem tem na mestu tudi vprašanje etike in morale.

Sam zagovarjam trditev, da je potrebno poštenega delavca tudi pošteno plačati in verjamem, da ob tem večini ne bo niti na misel prišlo, da bi goljufal ali oškodoval podjetje. Prepričan sem, da je pošteno plačilo precej cenejša opcija, kot pa stanejo vsi stroški goljufij, prevar in oškodovanj podjetij in drugega premoženja. Ob plačah, ki so namenjene zgolj preživetju, pa se goljufijam, prevaram in oškodovanjem podjetij in drugega premoženja ne moremo izogniti.

Advertisements

3 Replies to “»Visoke« plače zdravnikov ali slovenska nevoščljivost”

  1. Ne vem kako je pri nas, ampak ce predpostavim da je njihovo delo isto kot v ZDA, potem menim da so a) placani premalo, in b) delajo pod pragom sposobnosti. Seveda, za par jurjev pac izpolnjujejo obrazce, poslusajo stare mame kako jih vnuki nic ne obiskujejo, ljudem predpisujejo bolniske, vcasih kak prehlad zrihtajo, vmes pa celo kak resno bolan bolnik na vrsto pride. Karikiram? Verjetno. Upam! Ampak bistvo je, da to lahko pocnejo sestre in drugi. Naj se zdravniki ukvarjajo s stvarmi, katere ostali ne znamo pocet; ostalo je potrebno delegirati. Potem bodo imeli place na nivoju kot se spodobi. Sam folk bo pa verjetno se zmer jamru, hehe

  2. Žiga, ko glih berem in si se obregnil ob naše sodstvo…iz prve roke, sem imela dosti odškodninskih zahtevkov zoper zdravstvene ustanove prav zaradi strokovnih napak zdravnikov, ki jih delajo tekom zdravljenja in oprosti, kakšna aroganaca s strani delodajalcev (zdr. ustanov, saj ti namreč odgovarjajo za napake le-teh), za nič na tem svetu ne bodo priznali (pa s vsem spoštovanjem do zdravnikov), da so le ljudje in delajo napake…in če pri tem, kot sem imela en primer “zafurajo” mlado komaj dvoletno življenje punčke, ki je nebogljena, duševno prizadeta za vse življenje…tudi pomisliš…ne moreš pa kar pospološevati glede učinkovitosti našega sodstva…res je, da nekatere zadeve trajajo predolgo, vendar je tu kopica okoliščin, ki na to vpliva (jst sm imela primer, ko je bilo postavljeno izvedenstvo med.fak. v Zagrebu in so si vzeli dve leti za mnenje???, pa da ne boš mislil, da jih sodnica ni urgentno pozivala, kaznovala…), samo to vse skupaj zavleče zadeve, nato pa seveda še razne mahinacije s strani odvetnikov obeh strank…lej ni vse samo na sodnikih…drgače pa, dobijo odškodnine, verjemi…samo spet, kaj bo neki dosti visok znesek otroku, ki je dejansko že odrasel, polnoleten, pa na stopnji 2 letnega otroka??? Nič a ne…pa smo spet pri napakah zdravnikov, ki roko na srce, se imajo včasih skoraj, da ne za bogove…

    1. Neva zagotovo imaš ti bolj prav, kar se tiče natančnih podatkov glede odgovornosti in glede dogodkov na sodiščih. Nisem vedel, da so tukaj vmes še zdravstvene ustanove in da gre dejansko vse preko njih. In tako tudi ne vem za primere, ko je prišlo kljub delovanju sodstva do ignorance pri prevzemanju odgovornosti za napake. Verjetno sem to res malo preveč posplošil in so take pavšalne ocene pregrobe.
      No naj ta članek ne zveni, kot da zagovarjam delo zdravnikov, ampak menim pa, da bi morala biti strokovna dela, pa čeprav v javni upravi, plačana toliko, da nikomur ne bi prišlo na misel goljufanje. Vključno s sodniki, politiki, zdravniki itd. V tem primeru bi zagotovo privarčevali nekaj denarja, ki gre sedaj za podkupnine, preplačane storitve in podjetja itd. Poleg tega bi ohranili visok nivo etike in kulture v poslovnem svetu. Seveda tudi pri zdravnikih, ki tablete na recept delijo malo da ne kot bonbončke, namesto da bi se res posvetili pacientu.
      No pa smo spet tam, kjer jaz pravim, da je potrebno vsako delo opravljati predvsem s srcem in veseljem. V takem primeru to pozitivno vpliva na nas, na ljudi okoli nas in konec koncev slej ko prej tudi na našo denarnico 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s